Az innováció az autógyártásban mostanság olyan szükségtelen újdonságokat jelöl

Card image cap
Végre fontos fejlesztéseket látunk az autóiparban

Az innováció az autógyártásban mostanság olyan szükségtelen újdonságokat jelöl, mint a masszázs-ülés, a gesztusvezérelt fedélzeti számítógép vagy a LED-fényszórók: senki nem kérte, szükség se nagyon van rá, de legalább a jó drágán kerülnek az extralistákra, hogy aztán rá lehessen dumálni a húszmilliós autók vásárlóit a huszonegyedik millió elköltésére is. Ezért olyan megható a Škoda Scala egyszerű megoldása, amely valódi problémára kínál valódi megoldást, és az alapár része.

Az új családi ötajtós ablakmosó-utántöltője ugyanis tölcsérként is funkcionál, amivel nagyban leegyszerűsíti a folyadék-utántöltést. Olyan, mintha eddig az autógyártók egyszerűen nem gondoltak volna rá, hogy megkönnyítsék az ablakmosó utántöltését: aki nem hurcolt magával erre a célra egy külön tölcsért, az évente néhány alkalommal biztosan átesett a kellemetlen műveleten, amikor húsz centi magasról kell egy három centis lyukba betalálni a kiszámíthatatlan folyadéksugárral. Persze nagy sikerélmény, amikor sikerül, de gyakoribb, hogy mellélő az ember, és a fél motortér ablakmosóban fürdik, mielőtt a tartályba egy csepp is bejutna.

Megoldást egyelőre csak a Škoda kínál a tölcsérként is használható kupak révén, és bár a Scalában mutatják be először, azt ígérik, hogy később az összes Škoda típusban megjelenik majd. El tudnánk képzelni olyat is, hogy hasonló módon segítik az olaj utántöltését a motorba, és az összes többi ilyen típusú feladatot is, de ne legyünk telhetetlenek: egyelőre az is nagy eredmény lenne, ha más gyártók is eltanulnák a cseh mérnököktől ezt a fajta tervezési gyakorlatot, és első körben igyekeznének valódi problémákra valódi megoldásokat kifejleszteni a sok felesleges innováció helyett, vagy legalább mellettük.

Forrás | Főoldal